بهترین کتاب های فانتزی جهان
author avatar
ثنا شاه محمدی
۱۴۰۲/۰۹/۲۵

زمانی در سبک فانتزی، جادو تنها یک چیز جادویی بود و به توضیح خاصی نیاز نداشت، اما با گذشت زمان همه چیز تغییر کرد و پیچیده تر شد. در حال حاضر برای طراحی سیستم جادو در کتاب ها دو مکتب فکری وجود دارد، که در انشایی بسیار پرطرفدار که برندون سندرسون نویسنده فانتزی نوشته، تشریح شده است:
در مکتب اول سیستم جادوی سخت وجود دارد، که نسبت به قوانین به شدت پایبند است.
در مکتب دوم سیستم جادوی نرم وجود دارد، که به قوانین وابسته نبوده و به شکلی توضیح داده نشده؛ کار می کند.

در حال حاضر تمامی کتاب های فانتزی در یکی از این دو دسته قرار می گیرند. نویسنده باید مناسب ترین سیستم جادویی را نسبت به قصه مورد نظر انتخاب کند. البته انواع سیستم های جادو از یکدیگر بهتر یا بدتر نیستند و در نحوه به کار بردن آن ها در داستان بستگی دارد.
در ادامه به معرفی بهترین کتاب های فانتزی جهان می پردازیم.

پرفروش ترین رمان های فانتزی در جهان

کتاب هابیت و سه گانه ی ارباب حلقه ها

کتاب ارباب حلقه ها توسط تالکین نوشته شده و یکی از پرفروش ترین کتاب های فانتزی در جهان است. هدف او از نوشتن این کتاب خلق یک اسطوره ی مدرن است، که در داستان های اسطوره ای برای جادو توضیح خاصی ارائه نمی شود. تالکین در کتاب های خود از سیستم خاصی پیروی نمی کند. تالکین ریشه جادو را دانایی و قدرت ذاتی می داند.
تالکین جهانی فانتزی خلق کرد، که یکی از پرجزئیات ترین پیش زمینه داستانی، تاریخچه، بیوگرافی شخصیت را داشته باشد. در دنیای او جادو بسیار ساده بوده و از دانش و اراده هر فرد نشات می گیرد.

کتاب نغمه یخ و آتش

نویسنده کتاب نغمه یخ و آتش جورج مارتین است، که هدف این نویسنده ساختارشکنی کلیشه ها و قواعد سبک فانتزی حماسی بود. او تلاش کرد تا نقش جادو در کتابش گیج کننده باشد. بیشتر افرادی که در دنیای او از جادو استفاده می کنند، نسبت به عملکرد آن احساس گیج بودن می کنند.
برداشت مارتین از مفهوم جادو جالب است؛ زیرا عدم ساختارمند بودن آن عمدی بوده و در شکل دهی روایت تاثیرگذار است. البته این روایت هنوز کامل نشده و شاید در کتاب های آینده شاهد تغییراتی در این زمینه باشیم.

مجموعه بلگریاد و مجموعه زمین دریا

این مجموعه توسط دیوید ادینگز و اورسلا کی. لگویین نوشته شده است. در این مجموعه رویکرد ساده انگارانه تالکین به جادو را ارتقا داده اند و سیستم جادوی ساده ای خلق کرده اند، که در این زمینه قواعد و قوانین محدودی حاکم است. بر این اساس رویکرد آن ها شبیه به هم هستند و در یک ورودی آورده شده اند.
به عنوان مثال در مجموعه کلاسیک بلگریاد برخی از افراد می توانند از قانون اراده استفاده کنند. این قانون نشان می دهد، که اگر چیزی را بخواهید و آن را اراده کنید و سپس واژه مربوط به آن را به زبان بیاورید، خواسته تان حقیقی می شود.
در مجموعه زمین دریا تمامی چیزها دارای یک نام پنهانی و راستین به زبان باستانی اژدهایان است. در صورتی که این واژه را بیاموزید، قدرتی نسبت به آن چیز یا شخص پیدا می کنید.
قوانین جادویی این دو مجموعه به حدی ساده است، که ممکن است در آن هر اتفاقی جادویی رخ دهد.

مجموعه قهرمان ابدی

نویسنده مجموعه قهرمان ابدی مایکل مورکاک است، که هنوز در ایران به طور کامل شناخته نمی شود. نویسندگان فانتزی قدیمی درباره جادو زیاد توضیح نمی دهند و غیر قابل اطمینان هستند. در جهان او جادو از لحاظ اظهار کردن، معامله کردن با موجودات صورت می گیرند.
در صورتی که بخواهید ارتش در حال پیشروی را در هم بکوبید، می توانید یک دیو قدرتمند را احضار کنید. البته در نظر داشته باشید که تمامی موجودات قدرتمند اهداف و انگیزه خاص خود را دارند.
همین موضوع موجب می شود تا به احتمال زیاد طلسم های مرتبط با احضار نتیجه غیر منتظره ای داشته باشند و کنترل موجودات از دست جادوگر خارج شده و آشوب به پا شود. در حقیقت این سیستم نشان می دهد که سیستم جادو یک سری رهنمون شل‌وول است.

مجموعه سایه های جادو

مجموعه سایه های جادو توسط وی.ای. شواب نوشته شده است، که سیستم جادو در آن سازمان یافته است، اما قواعد و قوانین خاصی ندارد. در طول داستان متوجه می شوید که جادوگران قدرتمندی وجود دارند، که می توانند از جادوی خون استفاده کنند، اما بسیار مرموز است.
این نویسنده با مهارت کافی، اطلاعات کاملی در اختیار خوانندگان قرار می دهد، تا این سیستم را درک کنند، البته بدون آن که سر آن ها را با جزئیات زائد و خسته کننده که ضرورتی ندارند، به درد آورد.

مجموعه هری پاتر

نویسنده مجموعه هری پاتر شخصی به نام جی. کی. رولینگ است. در چنین بحث هایی حضور پررنگ رولینگ در جهان ادبیات، او را به نقطه اجتناب ناپذیری تبدیل کرده است. با وجود آن که مجموعه هری پاتر در یک مدرسه آموزش جادو واقع شده است، اما سیستم جادویی که رولینگ برای جهانش خلق کرده است، سختگیرانه نیست. در چنین جهانی قابلیت جادویی ژنتیکی است، که با آن متولد شده و بالاتر از ورد خوانی و چوب دستی تکان دادن ها توضیح کمی نسبت به جادو وجود دارد.

کتاب جاناتان استرنج و آقای نورل

سوزانا کلارک که نویسنده این کتاب است مانند رولینگ سیستم جادوی مبهم را به صورت ماهرانه، پشت جزئیات سطحی پنهان می سازد. البته به نظر می رسد، که مجموعه ای از قوانین در استفاده از جادو حاکم هستند، اما هیچ توضیح منطقی در این زمینه ارائه نمی شود. در نظر داشته باشید که این مشکل به دلیل ضعف سوزانا کلارک نیست.
در این کتاب ترکیب طلسم های خاص و سوال های بی جواب خاصیتی جادویی داشته و تصوری سراب گونه از سیستمی پرجزئیات به تصویر کشیده می شود.

مجموعه چرخ زمان

مجموعه چرخ زمان به دو دلیل زیر مورد سوءتفاهم قرار می گیرد. دلیل اول این است که بسیاری از قوانین ظاهری آن هیچوقت توضیح داده نمی شوند و قابلیت جادویی به مهارت های ذاتی نسبت داده می شود.
دلیل دوم این است که جادو در ابتدا به عنوان سیستمی سخت گیرانه شناخته می شد، اما با پیشروی داستان، به پدیده ای نرم تر تبدیل شد.
در این کتاب، سیستم جادو بسیار منسجم و الگو محور است. پس از آن که یاد بگیرید چگونه برای ایجاد اثر جادویی از قدرت واحد استفاده کنید، می توانید بارها این دستورالعمل ها را تکرار کرده و نتیجه ای مشابه دریافت کنید.
برای اینکه شخصیت ها بتوانند موانع را پشت سر بگذارند، باید از این قوانین پیروی کرده و از دانش خود به شکل هوشمندانه ای استفاده کنند.
عواملی همچون: رقابت شخصیت هایی قدرتمندتر و غافلگیری های داستانی موجب شد تا این قوانین را دور بزنند و در نهایت رتبه بندی آن کمی کاهش یابد.

کتاب سرگذشت شاه کش

نویسنده کتاب سرگذشت شاه کش پاتریک راثفوس است، که سیستم های جادویی به کار برده در کتاب فانتزی محبوبش بسیار عجیب است. او سیستم جادویی سمپاتی را به اشتراک می گذارد، که جزئیات بسیار زیادی دارد. نمی توان سختگیرانه تر از سیستم جادویی سمپاتی پیدا کرد.
علاوه بر این او از سیستم جادویی نام راستین استفاده کرده است، که سختگیرانه نیست. این نویسنده برای خوانندگان خود خر و خرما را باهم می خواست. او قصد داشت تا خوانندگان علاوه بر درک یک سیستم جادویی عمیق، از هوشمندی نهفته آن لذت ببرند و از حس شگفتی و رازآلود بودن جادوی آن بهره مند شوند.

مجموعه حکایت های زمین مرده

نویسنده های کمی هستند که یک سبک جادوگری خاص به افتخار آن ها نام گذاری شده است، اما در صورتی که جادوی ونسی را در گوگل سرچ کنید، به مجموعه حکایت های زمین مرده ارجاع می شوید. این مجموعه کتاب توسط جک ونس نوشته شده است.
این نویسنده سیستمی ساده دارد، که می گوید: طلسم های جادویی را باید به خاطر سپرد، اما این طلسم ها بسیار طولانی هستند؛ به همین دلیل افراد تنها می توانند چند طلسم را هم زمان حفظ کنند و همان لحظه که طلسم را اجرا می کنند از ذهنشان پاک می شود.
ونس در این کتاب هیچ تلاشی نمی کند تا دلایل کار کردن جادو و ساختار آن ها را توضیح دهد. همین موضوع موجب شده است، تا میزان سخت گیری آن کاهش یابد، اما ایده پشت سیستم جادوی او بسیار قدرتمند است و بسیاری از نویسندگان از او الهام گرفته اند.

دیدگاه ها

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *