8 نکته مهم برای نوشتن یک کتاب
author avatar
محتوایار
۱۴۰۱/۰۷/۱۴

مطالب این مقاله برگرفته از کتاب کارخانه محتوا نوشته جو پولیتزی است.

کتاب کارخانه محتوا

در سال ۲۰۱۰، بیش از دو میلیون کتاب در سراسر جهان منتشر شد (بیش از سیصدهزار کتاب در ایالات متحده). فقط تعدادی از این افراد از خود کتاب منتشرشده در آمد کسب کردند.

موضوع این است: اگر این کار را به شیوه درستی انجام دهید، به طور مستقیم از خود کتاب درآمدزایی نمی کنید، بلکه از بقیه چیزهایی که در برنامه کارخانه محتوای تان میفروشید سود می برید.

هدف کتاب این است که فرصتهای کسب و کارتان را افزایش دهد.

نکات مهم در تولید محتوای کتاب

تولید کتابی که بر صنعت و کسب و کارتان تأثیرگذار باشد آسان نیست. با این حال، نکاتی وجود دارند که در این راه آموخته ام (با انتشار چهار کتاب) و این نکات به شما کمک می کنند تا کتاب تان موفق شود:

۱- زیروزبر محتوای تان را بررسی کنید:

ممکن است همین حالا نیز گنجینه ای از محتواها را داشته باشید که قابلیت هدف گذاری مجدد را دارند یا حداقل محتوایی دارید که میتوانید جمع آوری کنید تا اولین کارهای برخی از فصل های کلیدی را توسط آنها انجام دهید.

مطمئن شوید که از قبل میدانید با چه چیزی شروع خواهید کرد.

نکته کلیدی: از این گام چشم پوشی نکنید. بیشتر افراد هنگام نوشتن کتاب از سطح صفر شروع می کنند. یک انبار محتوایی، اگر به درستی ایجاد شده باشد، می تواند کلی شما را جلو بیندازد.

نکات مهم در تولید محتوای کتاب

۲- استخراج مطالب وبلاگتان:

برای هر چهار کتابم، از جمله همین کتاب، بسیاری از بخشها، ایده ها و محتواها از مطالب وبلاگی من گرفته شده اند. اگر شش ماه وبلاگ نویسی کرده اید، همین حالا نیز نصف یک کتاب را در اختیار دارید.

البته که نوشتن کتاب کار آسانی نیست، اما ممکن است همین حالا نیز محتوای خام زیادی برای ایجاد یک کتاب در اختیار داشته باشید.

نکته کلیدی: راهبرد «تبدیل مطالب وبلاگ به کتاب» می تواند بسیار مؤثر باشد. هنگام ایجاد محتوا برای وبلاگ تان، کتاب تان را در ذهن داشته باشید و همان طور که به پیش می روید، فصل های کتاب تان را ایجاد کنید.

۳- همکاری با دیگران:

آیا همکارانی کلیدی و غیررقابتی دارید که مشتریان یکسانی را هدف گرفته اند؟ اگر این طور است، به سراغشان بروید و همکاری در نوشتن کتاب را با آنها مطرح کنید.

به این ترتیب، هنگام ترویج کتاب نیز دو شبکه مختلف در اختیار خواهید داشت. در سال ۲۰۰۷، در مکالمه ای تلفنی با نیوت برت متوجه شدم که او نیز مانند من در حال نوشتن کتابی درباره بازاریابی محتوایی است.

پس از چند تماس دیگر، به این نتیجه رسیدیم که همکاری در ایجاد یک کتاب منطقی تر است و پروژه مشترک ما با نام «خلق محتوا، خلق مشتری» ایجاد شد.

نکته کلیدی: نیازی نیست این کار را به تنهایی انجام دهید. به احتمال زیاد همکاران زیادی دارید که با رساندن پیامتان به عموم مردم منفعت خواهند برد (و ممکن است محتوای مورد نیازتان را نیز داشته باشند).

۴- تامین هزینه های چاپ:

کتاب اولم با نام «خلق محتوا، خلق مشتری» به صورت ناشر مؤلف منتشر شد و سپس مک گروهیل امتیاز آن را خرید. بخش بزرگی از سرمایه گذاری ابتدایی برای این کتاب از طریق پیش فروش عمده آن برای شرکتهای همکارمان تهیه شده بود.

چنین کاری به ما اجازه داد تا بسیاری از هزینه های آغازین کتاب را پوشش دهیم.

جف رورز، نایب رئیس پیشین بازاریابی در Salesforce.com و مسئول ارشد فعلی بازاریابی در یکست، در حال کار روی کتابی با نام مخاطب بود.

به سرعت متوجه شد که موضوعات این کتاب همان موضوعاتی اند که مورد توجه کارفرمایش است. به این ترتیب، Salesforce به جف کمک کرد تا کتاب عرضه شود.

نکته کلیدی: به احتمال زیاد بازیکنانی در صنعت تان وجود دارند که به کتاب شما اهمیت می دهند. اگر در مراحل آغازین کار خود به سراغ آنها بروید می توانید از آنها کمک بگیرید تا بودجه مدنظرتان را تأمین کنید

نکته تامین هزینه های چاپ

۵- ماموریت تان را تشخیص دهید، می خواهید خوانندگان از کتابتان چه دریافتی داشته باشند:

به وضوح مشخص کنید که می خواهید خوانندگان تان از کتاب شما چه دریافتی داشته باشند. آن هدف را یادداشت کنید و در طول زمانی که در حال کار روی کتاب تان هستید، به دیوارتان بچسبانید.

بسیاری از نویسندگان، به جای مشخص کردن نقطه توجه خواننده، روی چیزی که سعی در گفتن آن دارند تمرکز می کنند.

نکته ی کلیدی: کوچک شروع کنید تا بزرگ شوید. در کتاب تان روی یک محتوای جاویژه تمرکز کنید، محتوای جاویژه ای که متخصص پیشتاز آن هستید.

۶- از افراد تاثیرگذار استفاده کنید:

اگر ممکن است از مثال هایی کلیدی درباره افراد تأثیرگذار صنعت تان و همچنین همکاران تان استفاده کنید. هرقدر افراد بیشتری را در داستان هایتان جای دهید، فرصتهای بیشتری برای به اشتراک گذاشته شدن دریافت می کنید.

نکته کلیدی: پس از من تکرار کنید… نباید تمام کتاب را از خودم بنویسم.

شگفت زده می شوید اگر بدانید چه تعدادی از افراد وجود دارند که دوست دارند در کتاب شما حضور داشته باشند و اجازه استفاده از محتوای شان را به شما بدهند.

همچنین اگر دیگران را در کتاب خود جای دهید، احتمال بیشتری وجود دارد که این کتاب را با دوستان و همکاران خود به اشتراک بگذارند.

۷- سایه نویس ها را در نظر داشته باشید:

چه باور کنید چه نه، بسیاری از کتابهای نویسندگان موردعلاقه تان توسط شخص دیگری نوشته شده اند. میدانم، باور کردنش سخت است، این طور نیست؟ اما حقیقت دارد.

بهترین سایه نویسان با حداقل دستمزد پنجاه هزار دلار کار خود را شروع می کنند. اگر زمان کافی ندارید تا یک کتاب بنویسید یا منابع کافی برای انجام آن در اختیار ندارید، این موضوع را در نظر داشته باشید.

نکته کلیدی: ممکن است مهارت یا زمان کافی برای نوشتن یک کتاب نداشته باشید. افراد فوق العاده ای وجود دارند که می توانند در این فرایند به شما کمک کنند.

۸- دریافت کمک در زمینه ویراستاری:

نویسندگان نباید خودشان ویرایش کتابشان را انجام دهند. اگر می خواهید کتابی حرفه ای بنویسید و به آن افتخار کنید، باید منتقدان و ویراستارانی را پیدا کنید که بازخورد صادقانه ای درباره محتوا و سبک کتاب تان در اختیارتان قرار دهند.

نکته کلیدی: حداقل باید یک منتقد در زمان نگارش کتاب و یک ویراستار برای بررسی نسخه نهایی داشته باشید.

مواردی که برای ارسال طرح پیشنهادی به ناشر باید در نظر بگیرید.

صفحه عنوان:

شامل تصویر و اطلاعات تماس است.

خلاصه مفهوم:

مشکل موجود را مطرح کنید و توضیح دهید چرا محتوای کتاب ارزشمند است.

چیکیده مفهوم:

دیدی کلی و متقاعد کننده از کتاب ارائه دهید. نکات کلیدی کتاب را که خوانندگان در طول کتاب فرا خواهند گرفت عنوان کنید.

نمونه رئوس مطالب هر فضل:

این بخش را در کامل ترین حالت ممکن بنویسید.

درباره نویسنده:

با جزئیات داستان زندگی تان را بنویسید و بگویید چرا صلاحیت نوشتن این کتاب را دارید.

سابقه نویسنده:

توضیح دهید که چطور به این نقطه از زندگی تان رسیده اید بخش بازاریابی کتاب. تمام دارایی های بازاریابی تان را لحاظ کنید. اینکه در کدام رسانه با چند نفر در ارتباط هستید؟ آدرس ایمیل؟ چند سخنرانی در پیش رو دارید؟

آیا با انجمن های بازرگانی همکاری دارید؟ این ضروری ترین بخش است. ناشر می خواهد بداند قادر به فروش چند نسخه هستید.

بخش مخاطب:

مخاطبان کتاب را معرفی کنید و توضیح دهید که کتاب تان کدام شکاف محتوایی را پر خواهد کرد.

رقبا:

کتابهایی را نام ببرید که رقبای شما محسوب می شوند

مقدمه کتاب:

اگر ممکن است این بخش را اضافه کنید. به طور کلی این پیشنهاد باید بین ۱۰ تا ۱۵ صفحه باشد.

داشتن کتاب فقط برای خالی نبودن عریضه نیست. یک کتاب منتشر شده فرصتهای بسیار بیشتری را نسبت به آنچه تصور می کنید در اختیارتان قرار میدهد. حالا زمان آن است که ایده بزرگ خود را به حرکت در آورید.

دیدگاه ها

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *